Tuesday, October 22, 2013

CARTOON ON THE INTERNET :EVOLUTION (23) 进化论(23) EVOLUSI(23)


Beberapa peristiwa yang berlaku berhubungkait dengan penggunaan tanah baru-baru ini memang menyentuh denyutan nadi dan menyingung perasaan rakyat yang berperihatin.

Perobohan kuih Hindu yang dikatakan berusia lebih daripada 100 tahun , SRJK (C) Chin Woo dikenakan sewa yang telah lama kewujudannya setelah bantahan sebahagian kawasannya digunakan untuk mendirikan "Restoran Warisan", penghapusan bangunan-bangunan yang dibina lebih daripada 100 tahun di Jalan Petaling  untuk membuka jalan bagi Rapid dan "Menara Warisan" di bawah Akta PengambilamTanah Wajib yang digubalkan BN satu masa dulu menonjolkan kewarasan kerajaan dalam pengambilan dan pengunaan tanah.

Menteri begitu angkuh bila menangani isu ini dengan suara lantang dan mencabar rakyat : " Ini adalah tanah saya! Kalau nak cabar tanah saya, saya akan bunuh dia!". Tanah siapa semua ini? Siapa itu kerajaan?

Kerajaan tidak lain daripada pemegang amanah atas segala harta termasuk tanah demi menjaga kepentingan dan kebaikan rakyat.

Maka rakyat sebagai pemegang saham bagi negara kita, berhak kita menampilkan persoalan, adakah semua ini dilakukan atas pertimbangan kepentingan dan kebaikan rakyat ataupun kebaikan dan kepentingan sesetengah pihak?

Dengan alasan apa sekali pun, tepuk dada tanyan selera tanpa mengambil kira isu perkauman, berbaloikah perobohan Kuil dan banguanan-baguanan di Jalan Petaling yang bersejarah yang wujud lebih daripada 100 tahun yang telah menjadi daya tarikan perlancungan yang bakal menjadi khazanah pusaka rakyat sejagat ini digantikan dengan bangunan moden mencecah langit kononnya dilabelkan sebagai  "Warisan"?

Adalah menjadi bahan kelakar sekolah rendah aliran Cina yang memang antara satunya sekolah dalam sistem pendidikan negara dikena sewaan tanah. Bukankah pemegang amanah harta rakyat harus mempergunakan tanah dengan sebaik-baiknya apatah lagi ia digunakan untuk pendidikan yang bakal mengeluarkan cerdikiawan dan bakat yang dapat menyumbangkan negara kelak, kecuali pemegang amanah kita inilah yang mengabaikan mereka.

No comments:

Post a Comment